Hoofdsponsoren

 • Bouwbedrijf Hemeltjen
 • Canon Business Center Arnhem

Evenementsponsoren

 • Kolk Bouwmachines
 • Boni Wijhe
 • Albert Heijn Boomgaard
 • Keukenland Wijhe
 • image
 • Grolleman Transport
 • DA Bourquin
 • Salland Catering
 • Bruggeman Tuin & Park
 • Rabobank
 • Proathuus Wijhe
 • image

Geschiedenis WZC

In 1929 werd er besloten tot de aanleg van een zwembad in de IJssel. Dit zwembad was gereed in het voorjaar van 1929 waarna oprichting van de zwemclub volgde. Doel van de zwemclub was om de zwemvaardigheid van de dorpsbewoners te vergroten, bijna niemand kon in die tijd zwemmen. De WZC startte met 20 leden. Er kon aanvankelijk op 2 avonden in de week gezwommen worden, waarbij gemengd zwemmen niet was toegestaan. Zo waren er meer strenge regels, zoals bijvoorbeeld kledingvoorschriften. Mannen moesten een badpak met pijpen dragen. Aan het einde van dat eerste jaar telde de vereniging 50 leden en werden er waterpolodoelen aangeschaft.

Elk voorjaar werden kleedcabines en zwembad weer opgebouwd in de IJssel. Door de crisis in de late dertiger jaren en de tweede wereldoorlog laste de vereniging in 1942 een pauze in tot 1951. Vanaf 1952 werd er vervolgens weer in het bad in de IJssel gezwommen.

Aan het einde van de vijftiger jaren nam de vervuiling van de rivier de IJssel toe, waarna de inspectie van de volksgezondheid het bad in 1961 sloot. Vanaf 1955 werd er in de winter in het Stilobad te Zwolle gezwommen om de conditie op peil te houden. Daarnaast werd er in de winter ook getennist en gevolleybald, zo werd WZC zelfs 2 jaar achter elkaar kampioen volleybal. Door gebrek aan eigen zwembad werd er een samenwerking aangegaan met de Pinguin (de latere Oostdobbers uit Raalte) waarin nog met 2 waterpoloteams werd deelgenomen aan de competitie. Naast volleybal bood WZC ook kortstondig basketbal aan als alternatief.

In 1964 opende Zwembad de Welters haar deuren,waarna WZC zich weer volledig kon gaan richten op wedstrijdzwemmen en waterpolo. WZC boekte in de jaren daarna successen met verschillende teams.

Vanaf 1973 werd het water in het zwembad verwarmd en in 1991 volgde een grote renovatie en kreeg het zwembad zijn huidige vorm. Vanaf 1985 is WZC in het bezit van een kantine. In eerste instantie werd er gebruik gemaakt van een “tijdelijke kantine” en met de renovatie van het zwembad werd er een nieuwe kantine gebouwd dankzij de inzet van verschillende WZC leden.

Bij de waterpolo werd er een samenwerkingsverband aangegaan met de Oostdobbers uit Raalte. Onder de naam WPSG Oostdobbers-WZC werd er deelgenomen aan de competitie. Op het moment dat de Oostdobbers overging in Hera '11 is deze samenwerking gestopt.

Op dit moment is WZC een dynamische vereniging die op verschillende fronten op zwemgebied actief is. De Wijhese Zwemclub telt op dit moment ongeveer 80 leden. Een vereniging die al meer dan 80 jaar een begrip is in Wijhe en omstreken. Qua zwemopleidingen beiden wij een scala aan mogelijkheden. Van de Zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3 tot en met de stickerdiploma’s Waterpolovaardigheid, Survival en Snorkelen. Het is allemaal mogelijk!

Daarnaast is onze vereniging actief op het gebied van waterpolo. WZC maakt in het zomerseizoen gebruik van Zwembad ‘De Welters’ in Wijhe en in de wintermaanden zijn wij met onze zwemactiviteiten aangewezen op Zwembad ‘Tijenraan’ in Raalte. Sinds het seizoen 2013-2014 is er samenwerkingsverband met waterpolo en zwemvereniging, de IJsel uit Deventer. Tijdens het seizoen 2015-2016 zijn er namens de WPSG zes teams in de competitie actief.

 


© WZC Wijhe 2012